Το έμβλημα του Κέρκυρα Π.Ο / Corfu F.C. απεικονίζει το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου σε χρυσή απόχρωση μέσα σε θυρεό με φόντο μπλε, ενώ με λευκά γράμματα πάνω από το λέοντα είναι η ονομασία Corfu F.C. και κάτω απ’ αυτόν η χρονολογία ίδρυσης της ομάδας, δηλαδή το έτος 2013.
Οικουμενικότητα του λιονταριού – εμβλήματος
Το λιοντάρι ως έμβλημα θεωρήθηκε από τους αρχαίους ήδη πολιτισμούς ταυτόσημο της δύναμης και της εξουσίας, ενώ συνδέθηκαν μ’ αυτό αρετές όπως η γενναιότητα, η δύναμη και η μεγαλοπρέπεια.
Η οικουμενικότητα της χρησιμοποίησης του λιονταριού ως συμβόλου διαφαίνεται αρχικά στην αιγυπτιακή τέχνη, με τη μορφή της Σφίγγας αλλά και στους πολιτισμούς των Σουμερίων και των Βαβυλώνιων. Εξάλλου, είναι γνωστή σε όλους η «Πύλη των Λεόντων» στις Μυκήνες ενώ ανάλογη πύλη υπάρχει και στην Χαττούσα, πρωτεύουσα των Χατταιών. Μέσω των Ελλήνων και των Περσών η χρήση του λιονταριού – συμβόλου φτάνει και στην Ινδία. Οι «Λέοντες του Ασόκα» είναι δείγμα της επιρροής των Ελλήνων με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, το λιοντάρι συνδέθηκε με τον Ευαγγελιστή Μάρκο. Το 828 ανακηρύχθηκε πολιούχος της Βενετίας, με τη μεταφορά των λειψάνων του από την Αλεξάνδρεια και έτσι ο φτερωτός λέοντας καθιερώνεται ως σύμβολο της Γαληνότατης Δημοκρατίας. Στον ελλαδικό χώρο, η περίοδος της Ενετοκρατίας συνετέλεσε στην συχνότατη εμφάνιση του βενετικού φτερωτού λέοντα στις πόλεις-οχυρά (πχ Κέρκυρα, Ηράκλειο) που κατείχαν οι Βενετοί.
Φτάνοντας στη σύγχρονη εποχή, οι λέοντες απαντώνται σε πλήθος συμβόλων κρατών, περιοχών και πόλεων όπως τα βρετανικά νησιά, οι Κάτω Χώρες, η Βοημία, η Βουλγαρία, η Σρί Λάνκα, η Σκωτία και το Θιβέτ. Συμπερασματικά, μπορούμε να ισχυριστούμε πως η παγκόσμια ιστορία δεν έχει καταγράψει άλλη απαγωγή σώματος τόσο σημαντική μακροπρόθεσμα.
Κέρκυρα και μαρκιανός λέοντας – Ιόνια Πολιτεία
Η Κέρκυρα, από τα ελάχιστα ελληνικά εδάφη που δεν γνώρισε τον οθωμανικό ζυγό, είναι μια από τις πλουσιότερες πόλεις σε γλυπτά Βενετσιάνικα εμβλήματα. Ειδικότερα, πλήθος φτερωτών λεόντων σε διάφορες παραλλαγές συναντώνται σε σημεία-ορόσημα του νησιού. Φτερωτοί λέοντες υπάρχουν τόσο στο Παλαιό όσο και στο Νέο Φρούριο, στην Πύλη της Σπηλιάς, στην Πύλη του Ραϊμόνδου αλλά και σε σημεία που καταστράφηκαν όπως η Porta Reale(Βασιλική Πύλη).
Το γεγονός ότι το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου παρέμεινε στην καρδιά των Κερκυραίων αποδεικνύεται απο το γεγονός πως υιοθετήθηκε από τους εκπροσώπους τους ως έμβλημα της νεαρής Επτανήσου Πολιτείας ( Ιόνιας ).
Ως σημαία, λοιπόν, ορίσθηκε να τεθεί πάνω σε κυανού ύφασμα ένα κίτρινο μαρκιανό λιοντάρι «εν κινήσει» που κρατά στα αριστερά ένα κλειστό βιβλίο με σταυρό, απο το οποίο ξεχωρίζουν επτά λόγχες συμβολίζοντας τα Επτάνησα ( Κέρκυρα, Παξοί, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Ιθάκη, Λευκάδα και Κύθηρα). Η ταινία που συγκρατεί τα βέλη λόγχες αναγράφει τη χρονολογία 1800, έτος ίδρυσης της Επτάνησου Πολιτείας.
Η παρουσίαση της σημαίας έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια στην Κων/πολη, με δοξολογία στο Πατριαρχείο για την εδραίωση της νέας Πολιτείας. Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω σημαία κυμάτισε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα στις 18 Ιανουαρίου 1801.
Η Ιόνια Πολιτεία έμελλε να αποτελέσει από τις 21/3/1800 μέχρι τις 8/7/1807 το πρώτο ημιαυτόνομο ελληνικό κρατίδιο μετά την Άλωση της Κων/πολης και την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.